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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-86 

Issued: March 1974 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version 
of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question: May an attorney ethically continue his association with a law firm and have 
his name included on firm stationery following his election to the position 
of magistrate? 

Answer: Yes. 

OPINION 

An associate in a law firm has recently been elected to the position of magistrate. 
The firm now inquires whether that associate may continue in his position with the firm 
and have his name included on firm stationery.   

The Committee finds no statutory or ethical prohibition against the practice of law 
by one who holds the position of magistrate. Neither are we aware of any reason why the 
holder of this office may not associate himself with others in the practice of law. In view of 
these conclusions, it necessarily follows that his name appears on the firm stationery so 
long as there is no reference to his elective position.     

However, there are some restrictions we find it appropriate to mention. Recently, 
in KBA Opinion E-70 we noted that a justice of the peace cannot represent persons in 
criminal cases in other courts, even where he has no criminal jurisdiction of his own 
court. In KBA Opinion E-61, we spoke of a similar prohibition and observed that the 
same limitations applied to the partners or members of a firm with which a judge is 
associated. This has obvious application in the present instance.     

Secondly, in ABA Formal Opinion 142 (dated May 9, 1935) it was held improper 
for the partner of a judge to practice in a court over which he presides. This restriction was 
also referred to in KBA E-61. The inquiring attorneys will also want to observe this 
prohibition in the future conduct of their firm.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 
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